Iepazīstam latviešu valodu un kultūru – vasaras skola diasporas jauniešiem

No 12. jūlija līdz 25. jūlijam norit jau sestā Latvijas Universitātes (LU) rīkotā “Latviešu valodas un kultūras vasaras skola”, kas pulcē ārzemēs dzīvojošos latviešu jauniešus no dažādām pasaules vietām. Šogad mācības un dažādas nodarbības norisinās klātienē.

Vasaras skolā piedalās dalībnieki (18–35 gadi) no dažādām pasaules vietām, piemēram, ASV, Austrālijas, Zviedrijas, Vācijas un Lielbritānijas.

“Latviešu valodas un kultūras skola” ir piemērota studentiem un citiem interesentiem, kas vēlas ne tikai apgūt un pilnveidot savas latviešu valodas prasmes, bet arī paplašināt savas zināšanas par Latvijas vēsturi, mākslu un folkloru. Šogad dalībnieku latviešu valodu zināšanas ir līdz A2 līmenim, proti, bez latviešu valodas priekšzināšanām vai ar nelielām priekšzināšanām.  

Vasaras skolas dalībnieki ne tikai mācās - viņiem tiek organizētas ekskursijas gan Rīgā, gan Kuldīgā un Cēsīs, kur tiek iepazīta pilsētas vēsture, daba, cilvēki, apmeklēti muzeji.

Vasaras skolā latviešu valodu pasniedz filoloģijas doktore Inga Laizāne, savukārt kultūras programmā par folkloru un latviešu tradīcijām atbild Inga Vālodze Ābele. Tāpat Rūtas Kārkliņas un Andra Ērgļa pavadībā vasaras skolas dalībnieki ne tikai iepazīst latviešu tautasdziesmas, bet arī apmeklē Krišjāņa Barona muzeju.

Latvijas Universitāte ar Latviešu valodas aģentūras un Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu sesto reizi organizē latviešu valodas vasaras skolu ārzemēs dzīvojošajiem latviešu jauniešiem. Vasaras skola tiek finansēta no Izglītības un zinātnes ministrijas valsts budžeta programmas „Valsts valodas politika un pārvalde”.  

Plašāka informācija par vasaras skolu diasporas jauniešiem – LU portālā.